De trendigaste trenderna: Generativ AI, hologram och AR
Av: Sofia Norelius
Som Millennial på ett relativt ungt kontor känner jag ibland hur min ålder smyger sig på. Även om jag fortfarande ser mig själv som ganska ung och rätt insatt i vad som händer i vår innovativa värld, händer det att jag ibland faller handlöst ner i det bottenlösa boomerhålet när det gäller ny teknik. Som Creative Director och älskare av all form av kreativitet försöker jag hålla mig uppdaterad om de senaste trenderna och täppa till de där hålen. Åtminstone ge mig chansen att välja om jag vill undvika dem eller låta mig förtrollas av den magiska fantasivärlden där AR-hologram av galna kampanjer verkar ha skapats fysiskt och inte bara tillverkats i postproduktion för att spridas online och få människor som mig att häpna.
Först och främst, låt oss skilja dem åt:
- Generativ AI: Användningen av AI för att skapa nytt innehåll som text, bilder, musik, ljud och videor.
- Hologram: Skapar en virtuell miljö.
- Augmented reality (AR): Lägger digital information elelr visuellt material ovanpå verkliga miljöer. Det skapas alltså i postproduktion.
Så, hur kan dessa tre användas på bästa sätt inom varumärkesupplevelseindustrin? AI-verktyg som ChatGPT används dagligen på Ciceron för att effektivisera tiden, skapa kreativ copy, bilder för dekoridéer, ljudklipp, koncept, som sökmotor och mycket mer. Och vilken fantastisk hjälp det är när man kört fast på en idé! Vi ser fram emot att deltagaradministrationsverktygen blir skarpa och tillförlitliga nog för att förenkla våra processer ännu mer och göra vårt projektledningsarbete ännu smidigare.
Hologram har vi använt till exempel under ett frukostevent där en Oscar Zia-hologram uppträdde för våra gäster, medan den riktiga artisten var upptagen på annat håll. 3D-hologramlogotyper för branding har också använts flitigt vid events. Men det som har stått ut inom marknadsföring och varumärkesupplevelse de senaste åren är den ökade användningen av AR-hologram. AR-hologram skapas i postproduktion för att spridas på sociala medier som verkliga kampanjer. Ett exempel är Manchester Citys grandiosa entré i Tokyo. Stora, futuristiska, holografiska kort projicerades ovanpå bussar som körde genom staden och såg så verkliga ut som det bara går. Eller de enorma Lätta-förpackningarna som placerades ovanpå kända byggnader, för att inte tala om Jacquemus handväskor stora som SUV:ar som rullade runt på Paris gator. Många av oss swoonade och hoppades att de var på riktigt, samtidigt som vi googlade vilken produktionsbyrå som hade satt hjul på väskorna.
En positiv effekt av detta är att det väcker fantasin som aldrig förr, men en utmaning är att fysiskt konkurrera med dessa digitala upplevelsekampanjer som har fångat så många människors önskan att föreställa sig allt som verkligt.
Jag tror att alla kampanjer som väcker kreativitet, inspiration och fantasi är bra i slutändan. De utmanar oss att tänka nytt, tänka stort och hitta nya, roliga sätt att använda ny teknik för att skapa de bästa upplevelserna och effektivisera våra processer! 2025 – Vi är redo för nya trender!
Let me know if you'd like any adjustments! 😊