fbpx

3 saker alla företag måste förstå för att lyckas framåt

– Med David Sandström

img_3145

Ciceron hade en höstmorgon den stora förmånen att gästas av David Sandström från DDB. Han delade några vassa tankar om hur människors relation till företag och varumärken kan komma att utvecklas. Däribland tre insikter som alla borde tänka på framåt för att skapa hållbara relationer och få kunder och anställda att bry sig.

#1 – STORYS   

magic open book of fantasy stories

Vid sidan av content, native och en rad andra buzzwords har konceptet storytelling sedan länge varit känt för alla som sysslar med företag och varumärken. Nu mer än någonsin finns det dock anledning att på allvar tänka på storys. Storys har varit fullkomligt avgörande för mänsklig utveckling. Viss forskning hävdar till och med att de är själva anledningen till att vi utvecklats. Vår förmåga att skapa berättelser visade sig vara ett oerhört effektiv medel för att överföra information mellan människor och generationer – om det så handlade om att i grottmålningar berätta om farliga tigrar eller mer komplexa föreställningar. Storys är liksom genetiskt hårdkodade i oss och människor gillar inte fakta, excelark eller powerpointsidor – de gillar däremot bra storys. Det är därför tabloidpress fungerar så bra, för att storys etsar sig fast, medan hårdfakta är nästintill omöjlig att komma ihåg.

”Det har gjorts en studie på grupper som fick ett identiskt vin. I de grupper där vinet kopplats till en bra story tyckte man att det var 55% godare, trodde att det var 35% dyrare och var 450% mer benägen att rekommendera det till en vän”

Varför är storys viktigt framåt? Förutom att de är inbyggda i oss har det att göra med dagens generation och deras syn på företag och varumärken. De senaste decennierna har vi levt i en konsumtions-era där allt fler företag byggt varumärken och luftslott på ett sätt som desillusionerat en en hel generation. Resultatet? Människor litar inte längre på företag och varumärken, de litar bara på varandra och du måste få dem att prata med varandra om ditt företag. Oavsett om du vill bli en attraktiv arbetsgivare och värva morgondagens talanger (employer branding) eller om du vill stärka ditt varumärke ut mot kunder måste du skapa upplevelser och samtalsämnen som är värda att prata om. 

#2 – UPPLEVELSER

bild-2-fans

Det finns flera utvecklingar som gör att upplevelser blir allt viktigare. I en tid då Google m.fl. gjort data universellt tillgänglig finns det inte riktigt några unika strategier kvar. Alla har tillgång till samma info och kommer rimligen landa i samma slutsatser. Det tar idag ca 2 veckor att kopiera nästan vilken idé eller vilket koncept som helst. Det andra handlar om att vi idag har ett allt mindre gap mellan de bästa och de sämsta produkterna i varje kategori.

”Förr hade vi en situation där ex. de bästa bilmärkena var fantastiska och det sämsta var skit. Idag är de bästa bra och de sämsta är nästan bra”

I takt med att informationen blir universell, produktionen blir lika effektiv, produkter blir lika bra, och distributionen blir likvärdig kommer upplevelser antagligen bli det enda sättet att differentiera sig på. Dessutom är upplevelser eller brand experience en av få saker som faktiskt visat sig ha effekt på lång sikt. Många saker har effekt på kort sikt men för att lyckas i längden måste man inse att långsiktiga effekter inte är summan av kortsiktiga.

Om vi till exempel ger anställda bonusar blir de glada för stunden och det funkar, det innebär dock inte att man på lång sikt är glad. Samma gäller för kortsiktiga pushar och marknadskampanjer. Bara för att mellandagsrean fungerar för stunden behöver det inte göra någonting för att stärka affärerna på sikt.   

”Fler företag kommer prata om hållbara affärsmodeller”

#3 – BUBBLAN

bubblis

Vi har tack vare en exponentiell utveckling av datahantering fått möjligheten att analysera och förstå beteenden och mönster hos individer som aldrig tidigare. Vi surfar runt i tron att vi är del av en uppkopplad värld med oändlig variation och möjligheter. Egentligen fyller vi bara på datamängd och trampar upp digitala fotspår som skapar en bubbla av anpassade flöden och tillrättalagt innehåll. Inte ens på Google kan man objektivt ta del av internets samlade information och få fram ett sökresultat som inte tar hänsyn till tidigare sökmönster och intressen. För att inte tala om personliga flöden på exempelvis Facebook, Instagram och Twitter. I det flesta fall är det skönt och smidigt med anpassade flöden men det har även en baksida i form av den digitala bubbla där allt känns likadant.

”Sättet vi tar till oss information kan liknas vid att käka exakt samma sak – man får skörbjugg till slut. Det är en total information junk food och jag tror att vi i Väst håller på att blir riktigt feta i huvudet” 

Vad kommer detta innebära framåt? Människor kommer i allt större utsträckning få ett behov av att spräcka bubblan. Att bli överraskade och ta del av influenser som inte är helt tillrättalagda. Vi ser redan nu hur motreaktioner och influenser av detta växer fram via exempelvis restauranger med satta menykoncept eller secret cinema där man betalar mer för att se en film man inte själv får välja. Självklart kan företag inte möta människor med något totalt slumpmässigt. Genom att med dagens möjligheter först förstå kunder, kommer vi kunna erbjuda något relevant som fortfarande överraskar och påverkar dem – man brukar ibland tala om relevant random. Det blir ett motgift till den digitala likriktningens bubbla och något som kommer bli allt mer efterfrågat framöver.

___________________________

Ciceron-processen

Vi genererar resultat. Men resultatet är olika beroende på kundens behov. Vi anpassar oss. Budgeten är olika från fall till fall. Utgången varierar. Ibland utgår man från ett redan sammansvetsat team hos kunden. Andra gånger är det just det resultatet man vill uppnå. Många faktorer spelar in för att nå ett önskat resultat. Man kan likna det vid en magisk maskin. Men det är det inte. Det är kundens behov och förväntningar tillsammans med vår personals mångåriga erfarenhet och kompetens. Vi kan detta och vet vilka knappar man ska trycka på för att leverera bästa möjliga resultat.  Och visst, ibland uppstår magi.

Koppar kaffe serverade

Senaste 6 månaderna

25890

Incheckade väskor

Senaste 14 dagarna

1879

Antal likes på Facebook

Gör oss glada – gilla oss här!

5756

Antal dagar kvar till Q1

Når ni era mål?

0

Kontakta oss så hjälper vi er!

Röster om ciceron group